Cricova

Cricova

Nomen est omen! - Numele spune totul!

Combinatul de Vinuri "Cricova", considerat Perla vinificaţiei Moldave, este renumit prin galeriile sale unice şi în special pentru vinurile sale de excepţie, a fost infiinţat în anul 1952. Anume în acest an hrubele de calcar din preajma orăşelului Cricova, din care istoric se extrăgea această piatră de construcție, au fost transformate într-o imensă unitate de producere şi depozitare a vinului.

Fiind conceput ca un producător al vinurilor de elită în baza tehnologiilor clasice europene, C.V. "Cricova" a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate condiţiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime de peste 80 km - labirinturi cu o microclimă unică. Aici, în decursul întregului an, temperatura rămâne constantă – cca +12° +14°C, pe când umiditatea relativă a aerului constituie cca 97-98%. Anume datorită acestor condiții naturale optime este posibilă păstrarea şi maturarea vinurilor de calitate superioară, precum şi a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.

Anume la Cricova, lumea vinurilor duce dincolo de nume de mărci şi denumiri generice. Numai aici se produc vinuri spumante în conformitate cu metoda clasică franceză, inventată de celebrul călugăr Dom Perignon - "Methode Champenoise".

Compania dispune de utilajul modern, necesar pentru asigurarea procesului de producție, în conformitate cu ultimile standarde naționale şi internaţionale. Personalul întreprinderii este unul calificat, ce produce spumante şi vinuri de cea mai înaltă calitate. În pofida unei finanţări mai mici, comparativ cu alte companii din sectoarele de producere, compania a reuşit să obțină un nivel tehnologic înalt, similar producătorilor de vinuri din străinatate.

Oenologii de la "Cricova", pe baza istoriei şi tradiţiilor vinificaţiei moldave, crează doar acele vinuri, care sunt demne de atenţia consumatorului.

"Cricova", reprezentând un complex subteran inedit, este o întreprindere cu un potenţial de producere imens, fiind declarat "obiect al patrimoniului cultural național" şi decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat – Ordinului Republicii, ca semn al recunoaşterii contribuţiei "Cricova" în prosperarea economiei naţionale şi a eforturilor remarcabile în vederea dezvoltării ramurii vitivinicole din Moldova.